Hoşgeldiniz !

~~~~~~~~~~~~~~~~

17 Ekim 2018 Çarşamba

MAYALI ŞİLE POĞAÇASI




Bu poğaçayı seneler önce Şile'ye tatile gittiğimde kaldığımız pansiyonunda komşu bayan yapıp tatilcilere satıyordu. Bende orada satın alıyordum. Yediğim en güzel mayalı poğaça tariflerinden biri. Gerçi malzemeler genellikle standart oluyor. Ama her tarifin reçetesi nasıl farklı olduğunda ortaya çıkan üründe farklı oluyorsa, poğaçadan poğaçaya lezzet farklılığı da olabiliyor. 
Tarifi rica etmiştim. Sağolsun vermişti. Ben de sizinle paylaşayım. 
Tarife bire bir uymamız önemli.
Benim tam iki tepsi poğaça çıktı. Toplam 24 adet.

MAYALI ŞİLE POĞAÇASI


Malzemeleri:
1 küp yaş maya (42 gr)
1/2 yarım çay bardağı ılık su
1 çorba kaşığı toz şeker
1 kilo un
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta + 1 yumurta akı
1 çorba kaşığı tuz

İçi için : Beyaz peynir + kaşar peyniri karışımı. (Siz isterseniz beyaz peynir, maydanoz yada dereotu karışımı da koyabilirsiniz.) 

Yapılışı:
Önce mayayı aktive ediyoruz. Bir kasede ılık suda, mayayı üzerine şeker ekleyip eritip kabarmasını bekliyoruz.
Karıştırma kabına süt, sıvı yağ, 1 yumurta ve 1 yumurta akını koyup karıştırıyoruz. Aktive olmuş mayayı, biraz un ve unun üzerine 1 çorba kaşığı tuzu gezdirip yoğurmaya başlıyoruz. Kalan unu da ilave edip iyice yoğuruyoruz. Ele yapışan bir hamur oluyor. Un yeterli. Üzerini kapatıp oda sıcaklığında en az bir saat mayalanmaya bırakıyoruz. Mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp içine iç malzemesi koyup yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz. Elinize yapışırsa, unlarsanız yardımcı olur. Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. Varsa çörek otu susam da serpebilirsiniz. 
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 20 dakikada pişiriyoruz.
Afiyet olsun. 👍☕🍽️:)


Hiç yorum yok: